Tips voor schaatsen kopen

Mede dankzij de wereldwijde klimaatverandering lijkt het aantal momenten waarop je in landen als Nederland op natuurijs kunt schaatsen af te nemen. Toch doen er bijna elk jaar nog wel enkele gelegenheden voor. Bovendien kun je, als je een echte hobbyist bent, natuurlijk ook af en toe een kunstschaatsbaan bezoeken om daar naar hartenlust wat rondjes te schaatsen. 

Hoe dan ook, zoals geldt voor alle sporten geldt voor het schaatsen ook: je plezier, comfort en prestaties hangen voor een groot deel af van het materiaal dat je gebruikt. Je schaatsen zelf zijn in dit geval uiteraard veruit het belangrijkst. Ben je momenteel op zoek naar een nieuw setje schaatsen? Lees dan hieronder welke tips voor bij het schaatsen kopen we voor je in petto hebben.

Het type schaats

Voordat je gaat kijken naar zaken als afmetingen, modellen en kleuren is het eerst zaak om te bepalen welk type schaats je eigenlijk prefereert. Het soort schaats dat je het best kunt kiezen hangt met name af van waar, hoe vaak en hoe lang je wilt gaan schaatsen. Zo gelden voor het recreatief schaatsen op natuurijs noren als ideale optie, terwijl je voor het afleggen van langere afstanden beter klapschaatsen kunt kopen. Voor het bereiken van extra hoge snelheden en het maken van wat scherpere bochten kun je het best voor kunstschaatsen of ijshockeyschaatsen gaan.

De juiste maat

Wie een nieuw paar schaatsen uitzoekt dient het bepalen van de juiste maat niet lichtzinnig op te vatten. Een schaats in een verkeerde maat levert namelijk veel ongemakken op. Zo zorgt een te kleine schaats voor een afgeknelde voet met mogelijk blaren en een verminderde bloedsomloop, terwijl een te grote schaats zorgt voor minder grip op het ijs en eventueel voor koude voeten. Aan te raden is dus op zoek te gaan naar een schaats die precies goed past. Bij twijfel kun je beter een nét iets te kleine schaats nemen dan een te groot exemplaar.

Overigens moet hierbij vermeld worden dat als je in het dagelijkse leven steunzolen gebruikt, dat je deze beter niet in je schaatsen kunt doen. In de praktijk blijkt namelijk nagenoeg altijd dat een steunzool niet goed in een schaats past. Een steunzool zou dan ook een onnatuurlijke schaatshouding en dus veel ongemak tot gevolg hebben.

Let op de bewegingsvrijheid

Wanneer je nieuwe schaatsen aan het uitzoeken bent zal je ook moeten letten op het aspect bewegingsvrijheid. Hierbij draait het specifiek om de bewegingsvrijheid rond de enkels. Over het algemeen wordt het aan beginnende schaatsers aangeraden om te starten met hoge, harde en veel balans biedende schaatsen. Dit geldt ook voor mensen met zwakke enkels. Wie daarentegen meer schaatservaring heeft, die kan juist met wat lagere en zachtere schaatsen zijn of haar schaats skills naar een hoger niveau tillen.

Geslepenheid

Dat het niet comfortabel is om met botte schaatsen het ijs op te gaan is maar wat logisch. Daarom hebben we deze afsluitende tip voor je: controleer altijd voor je de winkel uitloopt of je schaatsen goed geslepen zijn. Zo niet, dan kun je aan het winkelpersoneel vragen of je schaatsen nog even geslepen kunnen worden.

Hou je van wintersporten? Lees dan ook ons artikel over de beste ski jassen.

Recente blog artikelen